27.1.10

Άτιμη υπερθέρμανση...

Share

Χιονόπτωση και παγετός πλήττει από χθες Τρίτη το βράδυ τη Σερβία, όπου το θερμόμετρο, σε πολλές περιοχές της χώρας, έπεσε στους -15 βαθμούς Κελσίου. Η κυκλοφορία στους δρόμους διεξάγεται με δυσκολία και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στις ορεινές περιοχές...

Στο Βελιγράδι, παρατηρούνται προβλήματα σε περιφερειακούς δήμους, όπου εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους, τα συνεργεία αδυνατούν να καθαρίσουν το χιόνι. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες, ωστόσο το θερμόμετρο θα παραμείνει κάτω από το μηδέν.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Σερβίας προειδοποίησε ότι ο παγετός θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και συνέστησε στους οδηγούς προσοχή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σερβία, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, είναι η υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Η χαμηλή τιμή του ρεύματος, σε συνδυασμό με την κακή λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης, λόγω χρεών, εκτίναξαν χθες την κατανάλωση σε επίπεδα ρεκόρ.
Όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία ηλεκτρισμού, η κατανάλωση έφτασε τα 156 εκατομμύρια κιλοβατώρες και απειλείται κατάρρευση του συστήματος, εάν συνεχιστεί η κακοκαιρία και δεν βελτιωθεί η λειτουργία των σταθμών τηλεθέρμανσης.

Χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στο Μαυροβούνιο και την Κροατία.
Στο νότο του Μαυροβουνίου, στην περιοχή του Τσέτινιε, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά και στα βόρεια επικρατεί κατά τόπους παγετός.
Ο επικεφαλής του κέντρου ανάλυσης και πρόγνωσης καιρού, της Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι έως τις 10 Φεβρουαρίου η χώρα θα βρίσκεται υπό την επιρροή ψυχρών αέριων μαζών, με αποτέλεσμα στο βόρειο τμήμα της χώρας να διατηρηθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και να συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις.
Στα χειμερινά τουριστικά κέντρα, τις επόμενες 15 μέρες, η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου.
Στην Κροατία, στη περιοχή Ίμοτσκα Κράινα, στην ενδοχώρα της Δαλματίας, επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι και χιονίζει με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Συνεργεία των δήμων της περιοχής προσπαθούν να κρατήσουν τις βασικές οδικές αρτηρίες ανοιχτές.
Το χιόνι και οι θυελλώδεις άνεμοι προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές Γκόρσκι Κότορ, Σλαβόνια, Λίκα και στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου