3.2.10

Ηλιακές καταιγίδες και 2012

Share
Μετά από μια μακρά περίοδο ηλιακής ησυχίας, οι επιστήμονες άρχισαν και πάλι να καταγράφουν σημάδια αρχής ενός νέου κύκλου ηλιακής δραστηριότητας…
Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν καταγραφεί οι λιγότερες ηλιακές εκρήξεις από το 1913. Όμως εδώ και λίγο καιρό οι επιστήμονες άρχισαν να παρατηρούν αλλαγή στην συμπεριφορά του Ήλιου. Οι εκρήξεις γίνονται ολοένα και συχνότερες και εντονότερες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η δραστηριότητα θα ενταθεί σταδιακά και ο πλανήτης μας θα βομβαρδίζεται από δισεκατομμύρια τόνων φορτισμένων σωματιδίων, που θα προκαλέσουν ηλιακές και ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες.

Αυτού του είδους τα φαινόμενα  μπορούν να προκαλέσουν από δυσκολίες στις τηλεπικοινωνίες μέχρι και πλήρη καταστροφή πάσης φύσεως ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής συσκευής. Συμφώνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το σημείο που θα δεχτούμε τη μεγαλύτερη «επίθεση» από τον ήλιο, είναι καταμεσής του καλοκαιριού του 2012, την εποχή που θα γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου.

Επιστήμονας από το Rutherford Appleton Laboratory, ο καθηγητής Richard Harrison, δήλωσε «Ο Ήλιος τώρα ξυπνά. Οι πρώτες ενεργές περιοχές ενός νέου κύκλου ηλιακής δραστηριότητας, σχηματίζονται. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες παρατηρήσαμε τις δυο πρώτες μεγάλες λάμψεις του νέου κύκλου. Η δραστηριότητα του Ήλιου επηρεάζει πάρα πολύ την Γη. Ο διαστημικός καιρός μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη μας. Οι μελέτες μας είναι σωστές, βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου. Οι Ολυμπιακοί μπορεί να χτυπηθούν καταμεσής στο επόμενο απόγειο της ηλιακής δραστηριότητας, πράγμα που θα επηρεάσει τις τηλεπικοινωνίες και τους δορυφόρους μας.»

ΟΙ ηλιακές κηλίδες είναι η φυσική έκφανση της εναλλαγής των μαγνητικών ρευστών της επιφάνειας του Ήλιου. Οι εναλλαγές αυτές χωρίζονται σε κύκλους που χοντρικά κρατούν 11 χρόνια. Στην κορύφωση του κύκλου, τεράστιες, βίαιες εκρήξεις, περά από οτιδήποτε έχει σημειωθεί στη Γη, κατατρώνε την ατμόσφαιρα του Ήλιου εξαπολύοντας απίστευτες ποσότητες ηλεκτρικά φορτισμένης ύλης προς όλες τις κατευθύνσεις με ταχύτητα 1.000.000 χλμ/ώρα υπό μορφή ρευμάτων θανάτου. Στο διάβα του μπορεί να καταστρέψει δορυφόρους και οχήματα.

Οι καθηγητές λένε πως η μόνη μας λύση είναι να παρακολουθούμε τις εκρήξεις του Ήλιου και σε περίπτωση που σημειωθεί μια έκρηξη, αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει πρόβλημα στον πλανήτη μας, να έχουμε μια έγκαιρη προειδοποίηση.

Την προηγούμενη φορά που σημειώθηκε μια τόσο μεγάλη ηλιακή έκρηξη, ήταν το 1859. Φυσικά τότε δεν είχαμε δορυφόρους για να έχουμε καταγεγραμμένα τα αποτελέσματα της, αλλά πολλά τηλεγραφικά πρακτορεία στην τότε άγρια Δύση κάηκαν ενώ οι μάρτυρες ανέφεραν πως ξαφνικά τα καλώδια από μόνα τους πήραν φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου