21.1.10

Τσάβες: «Στείλτε γιατρούς και όχι στρατιώτες»

Share

Για εκμετάλλευση του καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κάνει λόγο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, εξαπολύοντας κατηγορίες για επιβολή στρατιωτικής κατοχής στη χώρα της Καραϊβικής.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής χρησιμοποιεί αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για να καταλάβει στρατιωτικά την Αϊτή. Διάβασα κάπου ότι κατέλαβαν ακόμα και την έδρα της κυβέρνησης στο Πορτ-ο-Πρενς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Καράκας.

Αντιτάσσεται στις πρακτικές που ακολουθούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επισημαίνοντας πως η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να στείλει γιατρούς και φάρμακα αντί για στρατιώτες. «Η Κούβα έχει στείλει πιο πολλούς γιατρούς στην Αϊτή από τις ΗνωμένεςΠολιτείες Αμερικής», προσέθεσε.

Μάλιστα, σημείωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στη Βενεζουέλα το 1999, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να θαφτούν ολόκληρα χωριά στις ακτές της επαρχίας Βάργκας.

Ειδικότερα, ανέφερε πως τότε είχε ανακαλύψει ότι επρόκειτο να επιβιβαστούν στη Βενεζουέλα περίπου 1.000 Αμερικανοί πεζοναύτες ύστερα από σχετικό αίτημα του τότε υπουργού Άμυνας, Ραούλ Σαλασάρ. Συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως πληροφόρησε τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ότι δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στη χώρα ξένες στρατιωτικές δυνάμεις.

«Έχουμε την πρόθεση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την Αϊτή, για το λαό της, σεβόμενοι την κυριαρχία της, την ανεξαρτησία της. Όπως ο (πρώην πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης της Κούβας) Φιντέλ Κάστρο έγραψε στο άρθρο του, θα ήταν καλό να διερωτηθούμε γιατί η Αϊτή είναι τόσο φτωχή. Ρωτήστε και την αυτοκρατορία, που εισέβαλε σ' αυτή όσες φορές ήθελε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου