17.11.09

Ηρωϊκή στάση του Στρ. Πλωμαρίτη, προέδρου της επιτροπής πανδημίας του Νοσ. “Αγ. Παύλος”

Share
"Παραιτούμαι γιατί δεν μπορώ να εξωθώ τους γιατρούς και τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, αφού εγώ ο ίδιος δεν πρόκειται να το κάνω!"


ΣΤΡ. ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ,
πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Πανδημίας του «Αγ. Παύλος»

Συγνώμη για τη σύγχυση, επιμένω στην απόφασή μου
Συγνώμη από τους πολίτες και για τη δική του συμβολή στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, ως προς την αναγκαιότητα του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, ζητεί με συνέντευξή του στο «Εθνος» ο πρώην πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΝ στο νομαρχιακό συμβούλιο, Στρατής Πλωμαρίτης.

Επιμένει, πάντως, στην ορθότητα της απόφασής του να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος».

Γιατί παραιτηθήκατε;

Δεν έχω πειστεί για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού και θεωρώ ανήθικο και αντιδεοντολογικό να συστήσω σε συναδέλφους και στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο, από τη στιγμή που δεν θα το κάνω εγώ.

Γιατί δεν έχετε πειστεί;

Ο ιός είναι «φιλικός», πιο ήπιος από την εποχική γρίπη, για την οποία τα ποσοστά εμβολιασμών είναι μονοψήφια. Από την άλλη, έχουμε το παράδειγμα του νοτίου ημισφαιρίου, όπου πέρασαν τον χειμώνα με τον ιό και χωρίς το εμβόλιο, και δεν επιβεβαιώθηκε κανένα από τα τρομολάγνα σενάρια. Στην Αυστραλία, προέβλεπαν 3.000 θανάτους και πέθαναν 150.

Μήπως αυτοί οι 150 θα είχαν σωθεί αν εμβολιάζονταν;

Αυτό δεν το ξέρω και δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Ομως, στην Ελλάδα, μιλάμε για έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, από τους οποίους δεν ξέρει κανείς πόσοι έχουν ήδη νοσήσει. Κολλάμε τον ιό και αποκτάμε μια ανοσία. Δεν ξέρουμε πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που έχουν νοσήσει.

Θα πάθουν κάτι αν εμβολιαστούν και αυτοί;

Οχι, αλλά δεν μπορούμε να τους παροτρύνουμε να το κάνουν χωρίς λόγο, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ελεγχθεί η ασφάλεια του εμβολίου. Χρειάζονται και άλλες κλινικές μελέτες για να ξέρουμε με ακρίβεια τι παρενέργειες προκαλεί και σε ποιο ποσοστό. Αυτά τα στοιχεία θα καταγραφούν μετά τον μαζικό εμβολιασμό, κάτι που εγώ ως γιατρός δεν μπορώ να δεχτώ.

Καταγράφονται, όμως, θάνατοι. Σήμερα (σ.σ.: χθες) χάθηκε μία 19χρονη φοιτήτρια.

Το άκουσα και με θλίβει. Δεν θέλω να σκυλέψω πάνω σε συγκλονιστικά περιστατικά. Και η εποχική γρίπη σκοτώνει, αλλά δεν μιλάει κανείς. Αυτό φυσικά δεν είναι δικαιολογία, είμαστε γιατροί και καθήκον μας είναι η προστασία της ζωής.

Ο πολίτης που περιμένει από τους ειδικούς να του πουν τι θα κάνει βρίσκεται σε σύγχυση. Πώς θα βγάλει άκρη;

Το ξέρω και αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Ζητώ συγνώμη από τους πολίτες, γιατί ως γιατροί έπρεπε να είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση νωρίτερα και να έχουμε καταλήξει σε μια ξεκάθαρη θέση. Ο κόσμος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση όπου όλοι έχουν δίκιο, λέγοντας αντικρουόμενα πράγματα.

πηγη: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου